Ondernemingsplan voor startende ondernemers

Hieronder staat per aandachtsgebied van een ondernemingsplan de meest voor de hand liggende informatiebronnen. Welke voor jou van toepassing is, zal jezelf moeten bepalen. Zie deze links vooral als een eerste aanzet en zoek zeker verder.

Heb je een goed idee en wil je een onderneming starten, dan zijn de Kamer van Koophandel en de belastingdienst de eerste informatiebronnen.

Besluit je om je voor te bereiden op het ondernemerschap dan kun je mij uiteraard inschakelen echter op het web is ook veel informatie te vinden.  B.v. over het schrijven van een ondernemingsplan hebben banken, hier , hier en hier, veel informatie.

Voor het schrijven van je marketingplan heb je “facts” nodig. Een zeer rijke bron is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Echter voor de meesten onder ons is CBS weinig toegankelijk. Alternatieven zijn (wederom) de banken. Zij verzamelen en publiceren sectorinformatie ( hier , hier en hier ). Ook ondernemersorganisatie’s hebben voor leden vaak marktinformatie. Ga je lokaal werken, kijk of jouw gemeente een afdeling statistiek heeft. Deze hebben vaak verrassend veel nuttige kennis.

Als je investeringsgoederen nodig hebt, is altijd weer de vraag ” hoeveel kost dat ? “. Soms kun je de machines lenen of huren. Ook de tweedehands markten (b.v. online veilingen) geven een goede prijsindicatie. Voor nieuwe machines zul je bij de leveranciers moeten informeren. Veel software is legaal gratis of kan gehuurd worden (werken in de cloud).

En als laatste de financiering. Hierna komen de mogelijke financieringsbronnen aan bod. Deze zijn:

  • Jezelf, familie en vrienden
  • Universiteiten
  • Ondernemingswedstrijden
  • Crowdfunding
  • Overheid
  • Uitkeringsinstantie
  • Banken

De weg naar de eigen portemonnee ken je. Ook familie en vrienden zijn jou bekend. Neem ze wel mee in de ontwikkeling van je ondernemingsplannen. Maak goede afspraken. Maak niet alleen afspraken voor een exit echter ook hoe te handelen als de uitvoering niet volgens planning verloopt.

Ben je student dan hebben universiteiten soms goede regelingen. Een beetje ondernemende student heeft die natuurlijk al gevonden. Afhankelijk van de universiteit worden begeleiding, faciliteiten, financiering en kennisuitwisseling aangeboden.

Er zijn vele ondernemingswedstrijden die een redelijke financiële hoofdprijs kennen. Afhankelijk van de organisatie zorgt de wedstrijd ook voor begeleiding tijdens de wedstrijd en netwerkmogelijkheden.

Crowdfunding is het buzzwoord van dit moment. Echter voor een succesvolle crowdfund-ronde moet je project een zekere rijpheid hebben. Belangrijk is dat je project verkoopbaar is. Crowdfunding komt in vele soorten en maten. Zoek het crowdfundplatform uit, wat bij jou en je ondernemingsidee past.

Vergeet echter de overheid niet. Een gesprek met de adviseurs van RVO kan heel nuttig zijn. Regionale ontwikkelingsmaatschappijen hebben soms speciale fondsen voor specifieke starters. Mocht je afhankelijk zijn van een uitkering dan hebben het UWV en jouw gemeente misschien ook mogelijkheden.

Dan nu de banken. Het financieren van starters is voor banken een risicovolle bezigheid. Dit heeft tot gevolg dat zij zeer terughoudend zijn en vaak veel zekerheden verlangen, denk aan borgstelling. Echter een informatief gesprek met een accountmanager van meerdere banken is zeer zeker zinvol. Het is altijd goed om een ingang bij de bank van jouw keuze te hebben en vaak hebben de accountmanagers een breed en diep regionaal netwerk. Mogelijk kennen zij alternatieve financiers voor jouw onderneming.